Pīlādži

Vitamīnu un košuma avots

"Bioloģiskā izcelsme"

Pīlādži (Sorbus) ir rožu dzimtas ģints. Tie ir vasarzaļi koki vai krūmi. Lapas ir vienkāršas vai plūksnaini saliktas ar pielapēm. Ziedi ir balti vai sārti, kas ir sakārtoti vairoga formā. Augļi ir sīkas sarkanas, dzeltenas vai brūnas ābolveida ogas. Augi ir sastopami galvenokārt ziemeļu puslodē. Tos audzē kā krāšņumaugus. Pīlādžu ogās ir daudz vitamīnu, tāpēc tās tiek izmantotas zāļu un vitamīnu ražošanā, kā arī pārtikas rūpniecībā.

Tautas ticējumi

Tautas ticējums vēsta: ja rudenī bagāta pīlādžu raža, būs barga ziema. Senos laikos pret noskaudumu un ļaunu aci ap kaklu nēsāja no pīlādžu ogām savērtas krelles. Pīlādžu zariņus mēdza paslēpt siena gubenī un zem jumta kores – ticēja, ka tas aizsargā no ugunsgrēka. Ja līdzās mājai augošs pīlādzītis nokalta – tā bija slikta zīme. Bet, lai attīrītu telpas no sliktā un ļaunā, virs durvīm piestiprināja no pīlādžkoka darinātu krustiņu. Jūrnieki, dodoties tālā ceļā, dzeramā ūdens mucās iemeta pīlādža zarus – lai ūdens nebojātos un ilgi būtu svaigs.

Veselībai

Taču pīlādzis ir arī ļoti vērtīgs dabas ārstniecības augs, kas var stiprināt veselību ziemā, palīdzot ne tikai pret klepu un saaukstēšanos, bet arī iedarbojoties kā labs organisma attīrītājs. " Visi slavē smiltsērkšķi, bet izpētiet pīlādža sastāvu - tas ir vēl bagātīgāks ar vērtīgām vielām, tikai tam neviens nav uztaisījis labu mārketingu. Pīlādžos ir ļoti daudz pektīnvielu, kas attīra organismu no sārņiem, smagajiem metāliem. Tas ļoti labi samazina asinsspiedienu, labi dziedē, tajā ir ļoti daudz A un C vitamīna - pīlādžogas noteikti vajag izmantot," uzskata Zeltīte Kaviere.

Pīlādžu sīrups

Sastāvdaļas:
• pīlādži
•1 l pīlādžu sulas
•1,2 - 1,5 kg cukura

Pagatavošana:
Pīlādžu ogas ievāc pilnīgi gatavas, kad tās satur visvairāk sulas. Pīlādžu ogas atbrīvo no kātiem, noskalo vairākos ūdeņos, blanšē verdošā ūdenī un izspiež augļu spiedē. Iegūto biezeni lēni silda. Virs sulas paceļas biezumi, kurus ar putu karoti nosmeļ. Sulu izkāš caur dubultu marli, salej katlā, pieber cukuru un vāra 5-6 minūtes, nosmeļot putas. Karstu sīrupu pilda dezinficētos traukos un noslēdz. Pīlādžu sīrups ļoti labi uzglabājas. Pīlādžu sīrupu lieto pie karstas tējas (arī saaukstēšanas gadījumā), dažādu atspirdzinošu dzērienu un saldo ēdienu pagatavošanā.

Veselības ievārījums

Gatavām pīlādžu ogām noņem kātiņus, izlasa bojātās, nomazgā siltā ūdenī, pēc tam aplej ar verdošu ūdeni un tur 10–15 minūtes. Šajā laikā pīlādžu ogas zaudē daļu rūgtuma. Ogu garša ievērojami uzlabojas, ja tās apmēram 24 stundas mērcē aukstā ūdenī. Uz 1 kg ogu ņem 1,3–1,5 kg cukura. Ja vēlas maigāku garšu, pusi ogu var aizvietot, piemēram, ar bumbieriem.
Ūdenī izšķīdina 1,3–1,5 kg cukura un uzvāra sīrupu. Verdošā sīrupā ieber plaucētās pīlādžu ogas un tur 10–12 stundas, tad masu karsē uz nelielas liesmas līdz vārīšanās temperatūrai.
Ievārījumu turpina vārīt vēl 10–15 minūtes. Karstu ievārījumu pilda stikla burkās un aizvāko.